Anderhalf jaar als Mitel Engineer

Door Plainside op maandag 6 augustus 2018 11:27 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 3.921

Het is al een aardige tijd geweest sinds mijn laatste blogpost.
Met de drukte afgelopen jaar, en meerdere keren onder het weer te zijn geweest (griep) heb ik nu -- begin bouwvak -- weer tijd om er één te schrijven.

Laten we even met wat recent beginnen, namelijk vorige week vrijdag. Veel mensen zullen het wel mee gekregen hebben, elke Tele2 klant in het buitenland geen service.
De voornaamste reden dat ik hiermee begin is simpel. Wij leveren een VAMO (vast mobiel intergratie) oplossing voor onze klanten via Tele2, en wij maken er zelf ook gebruik van.
Het moment dat je het telefoontje krijgt van een klant die meldt dat zijn collega in het buitenland plots geen verbinding meer heeft schrik je toch wel even. Wat kan je in hemels naam betekenen voor een klant die 10.000 KM verderop zit en geen verbinding heeft.

Onze eerste actie was direct onze Leverancier inschakelen die voor ons de verbinding met het Tele2 platform levert. Na een korte uitleg van wat er precies aan de hand was, was hun reactie hetzelfde als die van ons "Wat een rare melding". Gevolgd door "Heeft hij zijn toestel al opnieuw gestart?".
Het geluk zijnde dat de klant dit al had gedaan, zelfs de APN had die geprobeerd aan te passen. Fijn als klanten zelf ook wat technische kennis hebben. De leverancier geeft aan het probleem te gaan analyseren en ons een terug koppeling te geven wanneer ze wat vinden.

Laat ik nu zelf een beetje Tweaker verslaafd te zijn en zie ik het nieuws bericht dat Tele2 in het buitenland niet werkt. Nu ben ik benieuwd hoe lang het duurt voordat onze leverancier dit aan ons terugkoppelt.

Tegen half drie nog steeds niks terug gehoord, goh wat jammer al had ik het al verwacht. Dan toch maar weer even de klant bellen en aangeven dat het een algemene Tele2 storing is. Nou tijd om naar huis te gaan en van het weekend te genieten, de leverancier zal later nog wel wat sturen met wat meer details.

Tja vorige week vrijdag hier helemaal niks meer over gehoord, toch wel jammer weer. En dan toch vorige week zaterdag een berichtje ontvangen, met een sluitings-melding met daarin dat het probleem ligt bij een toe leverancier van Tele2. Achja niks aan te doen helaas.

En vervolgens explodeert de app-groep van ons bedrijf. Meerdere collega's op vakantie die opeens melden dat zij geen verbinding hebben met de werk telefoon. Nou toch maar ff doorgeven dat het afwachten is tot de problemen bij Tele2 opgelost worden, iedereen weer blij.

Je kan het al uit de tekst lezen maar tevreden ben ik zeker niet met onze leverancier. Zij hebben direct contact met Tele2 en waren waarschijnlijk al op de hoogte toen ik het bij hun melde. De eerste reactie die ik vervolgens krijg is een melding dat de melding wordt gesloten en dat de problemen liggen bij Tele2 een dag later. Ik had toch echt een terugkoppeling op vrijdag verwacht dat er problemen waren bij Tele2. Dit is ook zeker niet de eerste slechte ervaring met onze leverancier die ik heb mogen ervaren. Zo zijn er verschillende ergernissen voor gelopen ondanks we toch meerdere keren aangegeven te hebben dat hun communicatie naar ons slecht loopt. Achja nu niets meer aan te doen hopen dat het in de toekomst beter gaat.

En omdat we het nu toch over de toekomst hebben, EoL (end of life) ISDN. Veel mensen schrikken ervan, een techniek die sinds 1991 beschikbaar is gaat verdwijnen. Nu moet ik zeggen dat ik zelf niet veel met ISDN heb gedaan. Ze hebben mij binnen het bedrijf opgeleid als Mitel/VOIP Engineer niet als ISDN Engineer. Dus veel voor mij veranderd er niet. Toch hoor ik veel collega's zeggen dat zij het jammer vinden, en ik snap het ook wel. Je hebt bijzonder veel voordelen aan ISDN. De gesprek kwaliteit is honderdmaal beter, en laten we niet vergeten hoe simpel het controleren het is of de lijn wel of niet in dienst is.

Met VOIP heb je vele meer schakels dan met ISDN. Een goed voorbeeld is hoe we met SIP (Session Initiation Protocol) werken op dit moment. We kunnen een SIP Trunk gebruiken of een Directe verbinding op stellen.

Een SIP Trunk registreert bij de provider, op basis van een gebruikers naam, wachtwoord en een Registratie adres. Vervolgens moeten de DID (externe) nummers geprogrammeerd worden op de centrale. Hierna is het aan de klant te bepalen of zij ook directe nummers willen, dus zal dit ook geprogrammeerd worden. En laten we niet vergeten dat er ook een actieve internet verbinding nodig is voor de registratie.

Dit is nog maar een basis voor VOIP en we hebben al meer dan 8 schakels waar het mis kan lopen. En zelfs dan zijn we er nog niet, in de programmering van de Centrale zelf kan het ook mis lopen. Zo blijft het maar doorlopen bij VOIP. En laten we de directe verbinding ook niet vergeten.

Voor een Directe verbinding ben je meestal nog steeds speciale apparatuur nodig. Denk hierbij aan Gigaset (siemens) N510, een basis station waarop je een directe verbinding kan krijgen met de provider. Het grote nadeel je kan vervolgens maar één nummer hebben waarop je bereikbaar bent. Nu kan je met een N510 meerder toestellen (DECT handsets) gebruiken en dit nummer ook op die toestellen laten overgaan. Een mooie oplossing als je een goedkope oplossing zoekt voor een Fietswinkel of Kapper. Het grote nadeel zijnde dat je veel minder controle hebt over je telefonie. Maar je elimineert ook weer een boel schakels waar het mis kan gaan.

Een directe verbinding zet een koppeling op met de Provider, de benodigdheden een internet verbinding, juiste apparatuur, registratie adres, gebruikersnaam en wachtwoord. Er kan dan snel gecontroleerd worden waar het mis kan lopen.

Maar genoeg speculatie, zelf zou ik graag willen weten hoe jullie organisaties omgaan met het verdwijnen van ISDN. Gaan jullie direct met providers in zee of toch met een telefonie leverancier die een centrale levert? Beide brengen voor en nadelen met zich mee.

Volgende: De afgelopen 5 maanden als Mitel Service Engineer 05-'17 De afgelopen 5 maanden als Mitel Service Engineer

Reacties


Door Tweakers user woekele, maandag 6 augustus 2018 19:49

Volgens mij verdwijnt ISDN30 in elk geval niet. Dus grootgebruikers kunnen 'gewoon' blijven ISDN'en.

Door Tweakers user Qwerty-273, dinsdag 7 augustus 2018 01:01

@woekele
Van https://www.kpn.com/zakelijk/telefonie/isdn.htm
"Tot 1 augustus 2019 bent u in de mogelijkheid om ISDN te bestellen. Houd bij het bestellen rekening dat u per 1 september 2019 wordt overgezet naar een toekomst zekere oplossing." en "Het gehele ISDN-netwerkt wordt uitgezet. Vanaf 1 september 2019 is het gebruik van ISDN bij geen enkele provider meer mogelijk."
Het hele netwerk gaat uit, het maakt dan niet uit of je een kleine gebruiker bent, of een grote. Wel komen er natuurlijk tal van oplossingen waarbij de huidige centrale gewoon zijn ding blijft doen er een kastje tussen komt die de vertaling regelt naar de nieuwe verbinding.

Door Tweakers user Plainside, dinsdag 7 augustus 2018 08:00

Qwerty-273 schreef op dinsdag 7 augustus 2018 @ 01:01:
@woekele
Van https://www.kpn.com/zakelijk/telefonie/isdn.htm
"Tot 1 augustus 2019 bent u in de mogelijkheid om ISDN te bestellen. Houd bij het bestellen rekening dat u per 1 september 2019 wordt overgezet naar een toekomst zekere oplossing." en "Het gehele ISDN-netwerkt wordt uitgezet. Vanaf 1 september 2019 is het gebruik van ISDN bij geen enkele provider meer mogelijk."
Het hele netwerk gaat uit, het maakt dan niet uit of je een kleine gebruiker bent, of een grote. Wel komen er natuurlijk tal van oplossingen waarbij de huidige centrale gewoon zijn ding blijft doen er een kastje tussen komt die de vertaling regelt naar de nieuwe verbinding.
Correct, een van die mooie oplossingen zijn Patton boxen, hiermee heb je vervolgens de mogelijkheid om je oude analoge centrale om te zetten naar SIP trunking. Natuurlijk is dit niet de enigste manier om het binnen te laten komen. Maar wel de meest bekende naar mijn weten.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 7 augustus 2018 12:15

wat een hoop gedoe over sip en siptrunking,

het klinkt hier alsof ISDN zo geweldig was, en daar nooit iets fout kan, bij ISDN heb je een vrijwel gelijk systeem als bij trunking alleen wordt daar alles Privider-side opgelost totdat je zelf met centrales gaat klote die overigens ook prima in kunnen storten.

Ik zou juist willen zeggen dat sip velen malen beter is, om te beginnen doordat het netwerk-(carier) onafhankelijk is, backup lijntje via ziggo en met een paar minuten heb je weer telefonie. pas op het moment dat het bij je serviceprovider fout gaat zijn de problemen wat groter maar ook dan nog zou je als het er echt toe doet binnen een paar uur weer online kunnen zijn via een andere partij.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 7 augustus 2018 12:17]


Door Tweakers user Gman, dinsdag 7 augustus 2018 15:31

Mijn vorige werkgever betaalde zich blauw aan de ISDN30 die al 1,5 jaar niet meer gebruikt werd (er is/was totaal geen overzicht daaR). Ik denk dat het goed is dat het eruit gaat, scheelt een hoop gedoe.

Al sprak ik laatst een alarm centrale monteur die het ook jammer vindt, bij de moderne oplossingen moet er al snel een netwerk engineer bij komen als er storingen zijn.
True maar je wil gewoon niet meer terug naar de 90's 8)7

Door Tweakers user PcDealer, woensdag 8 augustus 2018 00:11

Hmmm, is had regelmatig Cisco voip offertes met daarin opgenomen een ISDN-30 brakeout, voor als het internet down was om wat voor reden dan ook. Dan moeten ze maar twee provividers gaan nemen met elk hun eigen netwerk met pop.

Geile foto:
https://tweakers.net/ext/f/0J8W6wKE5fkSyfjzTPghOVJD/full.png

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 augustus 2018 00:11]


Door Tweakers user Plainside, woensdag 8 augustus 2018 08:23

i-chat schreef op dinsdag 7 augustus 2018 @ 12:15:
wat een hoop gedoe over sip en siptrunking,

het klinkt hier alsof ISDN zo geweldig was, en daar nooit iets fout kan, bij ISDN heb je een vrijwel gelijk systeem als bij trunking alleen wordt daar alles Privider-side opgelost totdat je zelf met centrales gaat klote die overigens ook prima in kunnen storten.

Ik zou juist willen zeggen dat sip velen malen beter is, om te beginnen doordat het netwerk-(carier) onafhankelijk is, backup lijntje via ziggo en met een paar minuten heb je weer telefonie. pas op het moment dat het bij je serviceprovider fout gaat zijn de problemen wat groter maar ook dan nog zou je als het er echt toe doet binnen een paar uur weer online kunnen zijn via een andere partij.
Of ISDN geweldig was/is (voor nu) kan ik zelf weinig over zeggen natuurlijk. Maar zo krijg ik het te horen van collega's die er bijna meer dan 20 jaar mee hebben gewerkt.

Idd een backup lijn is ideal in dit soort gevallen, tenzij de wijk kast het niet doet... (al een keer voorgekomen helaas). Dan gaan ze vragen stellen waarom zij die extra tientjes betalen voor een backup lijn die niet altijd werkt.
Gman schreef op dinsdag 7 augustus 2018 @ 15:31:
Mijn vorige werkgever betaalde zich blauw aan de ISDN30 die al 1,5 jaar niet meer gebruikt werd (er is/was totaal geen overzicht daaR). Ik denk dat het goed is dat het eruit gaat, scheelt een hoop gedoe.

Al sprak ik laatst een alarm centrale monteur die het ook jammer vindt, bij de moderne oplossingen moet er al snel een netwerk engineer bij komen als er storingen zijn.
True maar je wil gewoon niet meer terug naar de 90's 8)7
Gelukkig ben ik zelf niet van de Sales, maar had idd begrepen dat ISDN30 goed duur is. Maar dan heb je gelukkig wel 30 simulante lijnen die je kan gebruiken.

Voor alarm systemen is het inderdaad zeer vervelend. Wij hebben binnen het bedrijf ook een tak beveiliging, zij moeten nu vaak een extra internet verbinding bij leggen speciaal voor beveiliging. Maar dit kan vaak ook gewoon simpel met een simkaartje in de alarm centrale zelf, al is niet elk systeem hiervoor geschikt. Nadeel ook zijnde dat de centrale bereik moet hebben, iets wat vaak met een kleine antenne.
PcDealer schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 00:11:
Hmmm, is had regelmatig Cisco voip offertes met daarin opgenomen een ISDN-30 brakeout, voor als het internet down was om wat voor reden dan ook. Dan moeten ze maar twee provividers gaan nemen met elk hun eigen netwerk met pop.

Geile foto:
https://tweakers.net/ext/f/0J8W6wKE5fkSyfjzTPghOVJD/full.png
Interessante tekening idd. Twee SIP providers is eigenlijk niet aan te raden. Vaak is het onderwater hetzelfde lijntje uiteindelijk.

Door Tweakers user ybos, woensdag 8 augustus 2018 14:28

andere vraag, is de analoge lijn al helemaal "uit" of gaat dat tegelijk met ISDN uitgezet worden :?

Door Tweakers user Poltergeist, woensdag 8 augustus 2018 17:41

Analoog blijft gewoon werken.

Door Tweakers user analog_, woensdag 8 augustus 2018 23:51

Heb je nog enige banden met TigerTMS of hun internet integratie platformen?

Door Tweakers user Plainside, donderdag 9 augustus 2018 08:00

ybos schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 14:28:
andere vraag, is de analoge lijn al helemaal "uit" of gaat dat tegelijk met ISDN uitgezet worden :?
Nee, die gaat niet helemaal verdwijnen. Op 1 Sep. zal vooral de PSTN en ISDN2 verdwijnen. ISDN15/20/30 zal verwacht pas op 1 Jan. 2021 wegvallen.
analog_ schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 23:51:
Heb je nog enige banden met TigerTMS of hun internet integratie platformen?
Eerlijk gezegd nooit van gehoord. Maar wat ik zo snel lees gaat dit vooral over Hotel oplossingen. Hier hebben wij ons niet opgericht.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.